Przepis na zapiekankę ze szpinakiem i boczkiem

Przepis na zapiekankę ze szpinakiem i boczkiem


Zapiekanka ze szpinakiem i boczkiem jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, dlatego świetnie nadaje się na dni, w którym nie mamy czasu na kulinarne eksperymenty lub odwiedzili nas niespodziewani goście.

 

Składniki:

300 g szpinaku

500 g makaronu rurki

3 ząbki czosnku

5 jajek

1 opakowanie śmietanki 12%

300 g boczku

300 g kabanosów

sól

pieprz

żółty ser

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, najlepiej al dente. W tym samym czasie obieramy i kroimy ząbki czosnku lub przeciskamy je przez praskę. Lekko podsmażamy czosnek na patelni, a następnie dodajemy szpinak (ja użyłam mrożonego). Gdy woda ze szpinaku odparuje, mieszamy go z ugotowanym makaronem  i zostawiamy do ostygnięcia. 20151004_193419

Następnie drobno kroimy boczek i kabanosy oraz lekko podsmażamy je na patelni. W innym naczyniu mieszamy jajka ze śmietanką oraz doprawiamy solą i pieprzem.20151004_195254

Smarujemy masłem naczynie żaroodporne (ja użyłam dwóch) i nakładamy kolejno warstwę makaronu ze szpinakiem, a następnie podsmażony boczek z kabanosami. Całość można posypać żółtym serem na wierzchu, według uznania.

20151004_200018

20151004_200315

Pieczemy w temperaturze 200 st. przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu zostawiamy na 10 min do ostygnięcia i zapiekanka gotowa.20151004_202750

20151004_213828

Smacznego!

1 komentarz

Dodaj własny

+ Nie krępuj się - skomentuj! :-)